Про нас / Наші покровителі

Архангел Михаїл

Небесним опікуном нашого Товариства є Архистратиг Михаїл. У церковній традиції архистратиг виступає як захисник проти темних сил, як переможець лукавого. Він є патроном воїнів та усього лицарства, а також покровитель усіх тих, хто веде духовну боротьбу.
«Михаїл» - слово єврейське і означає «Хто як Бог», ім’я це утвердилось за ним, як описує в Апокаліпсисі євангелист Іоан, коли він став в обороні Божої честі й очолив добрих Ангелів проти бунту сатани. Звідси і його почесний титул архистратига, що з грецької означає «начальний вождь». Під час бунту повстання Михаїла проти Люцифера і його слова «Хто як Бог» стали визначальними для нього й утвердили його в такому співвідношенні з Богом, що зробило його охоронцем райських воріт. «Хто як Бог» - в цьому виразилось все пізнання великим архистратигом свого Бога. Він його не описує, він Його не пояснює – він стає і свідчить. Цим відкриває нам шлях до таїн Господніх і висловлює весь свій неосягненний досвід незбагненного Бога.
На іконах архистратига Михаїла зображають у латах із палаючим мечем в руці. Він поборює дракона, який уособлює собою зло. Архистратиг стоїть біля воріт раю, не даючи пройти в це святе і священне місце тим, хто до цього не готовий. Також він зображається на тих воротах іконостасу, через які в богослужбовому порядку ніхто не входить у Святая Святих, крім священика і диякона.
Отож, архангел Михаїл є для нас взірцем для наслідування незламної сили Духа, безмежної довіри до нашого Не бесного Отця, його слова.